Nasze publikacje

Najnowsze


Dodany przez Tomasz Norek , w dniu 01-09-2013

Substancje dodawane do żywności




Białko ziemniaczane określane jest wysokowartościowym komponentem produktów będących paszą dla zwierząt hodowlanych.

Charakteryzuje się dużą strawnością a także zawartością czystego białka. Białko ziemniaczane powstaje z soku komórkowego ziemniaka poprzez odwodnienie, suszenie i termiczno-kwasową koagulację.

Na rynku istnieje naprawdę sporo firm, które trudnią się wytwarzaniem oraz przetwarzaniem produktów skrobiowych oraz jej pochodnych. Oprócz białka ziemniaczanego, w komplecie występują także takie produkty jak klajstry (klej skrobiowy) czyli kleje będące mieszanką mąki pszennej lub żytniej z gorącą wodą, substancje żelujące - substancje nadające środkom spożywczym konsystencję przez tworzenie żelu oraz zagęstniki spożywcze czyli produkty poprawiające lepkość środka spożywczego.

Standardowa działalność podstawowa firm zajmujących się przerobem skrobi obejmuje produkcję skrobi ziemniaczanej i białka ziemniaczanego, zbyt na rynku wewnętrznym i eksport w powyższym zakresie, kontraktację i skup ziemniaków przemysłowych a także produkcję skrobi modyfikowanych i preparatów skrobiowych.

Dobrze też jest zweryfikować to, czy dana firma stale rozwija i unowocześnia technologię produkcji oraz sposoby kontroli jakości i nadzoru przystosowując się do coraz to nowszych wytycznych regulowanych przez przepisy UE, jak i do zmiennego zapotrzebowania klientów.

Decydując się na podjęcie współpracy z jedną z firm ,która zajmuje się produkcją i dostawą towarów ze skrobi oraz jej pochodnych (skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana), warto sprawdzić czy na stronie danej poczytamy o tym, że będzie to np. firma o długoletnich tradycjach i pozytywnej historii, która dąży do bycia pionierem na rynku wyrobów skrobiowych, ale również i do bycia wiarygodnym u dostawców i klientów - spełniając ich oczekiwania, móc oferować najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

Odpowiedzialna firma powinna zostać zapisana do rejestru podmiotów nadzorowanych przez nadzór weterynaryjny i sanitarny oraz uzyskać różnorodne pozwolenia i certyfikaty czy zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie produkcji i sprzedaży skrobi ziemniaczanej i skrobi modyfikowanych, a także na przykład Powiatowego Lekarza Weterynarii, który nadzoruje produkcję białka ziemniaczanego.

Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego SA w Niechlowie już od 60 lat zajmuje się skupem ziemniaków i przetwarzaniem ich na zagęstniki spożywcze i substancje zagęszczające.

W obiektywie


biznes
produkcja
 rolnictwo
 przemysł spożywczy